„Take your partner by the hand“ – rahvusvaheline seminar

06.02.2020

14. – 17. jaanuaril toimus Dublinis, Iirimaal rahvusvaheline seminar, mis oli korraldatud Iirimaa noorteagentuuri Léargas poolt. Seminar oli mõeldud neile organisatsioonide esindajatele, kes töötavad vähemate võimalustega noortega ja soovivad rohkem teada saada Euroopa Solidaarsuskorpuse lühiajaliste vabatahtlike projektide kohta. 

Üheks seminari eesmärgiks oli rahvusvaheliste kontaktide loomine, et organisatsioonid leiaks oma tulevastele projektidele seminarilt partnerid. Nii ollakse organisatsioonis olevate inimestega juba tuttavad ja on kergem teha koostööd nendega, keda juba teatakse, selle asemel, et teha projekte võhivõõrastega. 

Seminar algas 15. jaanuari hommikul ja lõppes 17. lõunal ehk siis kestis suhteliselt lühikest aega, kuid oli siiski väga kasulik ning osalejad jäid seminariga väga rahule. Esimese päeva hommikul said kõik seminaril osalejad omavahel tuttavaks – kokku oli meid umbes 25. Peale tutvumist rääkisime vähemate võimalustega noortest ja arutasime termini „kaasamine“ üle. Päeva lõpetasime aruteludega Euroopa projektidest ja nende juhtimisest ning konkreetsemalt keskenduti Euroopa Solidaarsuskorpuse programmile. 

Teisel päeval jätkasime Euroopa projektide juhtimise teemal ning ühtlasi saime tuttavaks ka kõikide organisatsioonidega, kelle esindajad olid kohal. Iga osaleja pidi seminarile kaasa võtma eelnevalt tehtud plakati, kus oli kirjas põhiline informatsioon organisatsiooni kohta ja mõned pildid. Minu jaoks oli väga huvitav tutvuda just erinevate organisatsioonidega, sest olime kõik väga erinevatest riikidest ja ka organisatsioone oli väga mitmesuguseid. Kohal olid tõesti organisatsioonid, kes töötasid igapäevaselt vähemate võimalustega noortega. Mitmed organisatsioonid töötasid näiteks kodutute, sõltlaste, erivajadustega noortega jne. 

Peale lõunat oli meil väljasõit Dublini kohalikku noortekeskusesse, mis asub vaesemas linnaosas. Noortekeskuse töötajad töötavad igapäevaselt erinevate vähemate võimalustega noortega ja võtavad iga aasta noortekeskusesse mitu välismaa vabatahtliku ning saadavad ka oma noori erinevatesse projektidesse üle terve Euroopa. Nägime noortekeskuse ruume ja saime tuttavaks keskuse juhataja ja noorsootöötajaga ning saime pikemalt vestelda ka paari noorega, kes olid hiljuti tagasi tulnud lühiajalisest vabatahtliku projektist välismaal. Väga tore oli näha seda emotsiooni, kui noored rääkisid oma projektidest, kus nad on käinud. Neile kõigile oli nende lühiajaline projekt välismaal olnud elumuutev ja nad ütlesid, et see oli üks parim aeg nende elus, kus nad ületasid mitmeid raskuseid ja õppisid palju iseenda kohta. 

Kolmandal päeval rääkisime projektidest, mida soovime tulevikus läbi viia ning saime nii rohkem ka teada, et kes millise teemaga edasi tahab töötada. See oli väga hea, sest näitas selgelt ära, milliste inimeste teemad ja ideed omavahel kattuvad ja kes saaksid omavahel tulevikus koostööd teha. Lõpetasime seminari sellega, et igaüks kommenteeris, kuidas ta seminariga rahule jäi ja mida ta koju kaasa võtab sellest projektist. 

Mina jäin seminariga väga rahule. Kõik osalejad ja koolitajad olid väga toredad ning programm oli huvitav. Kõige rohkem hindan selle seminari puhul seda, et sain juurde väga palju motivatsiooni oma igapäevatöösse just tänu teistele osalejatele, nende lugudele oma organisatsioonist ja tegevustest. Hindan väga kõrgelt ka kõiki neid kontakte, mis sealt kaasa sain. Tulevikus ei tohiks mul tänu sellele seminarile enam partnerite leidmisega probleeme tulla, sest mul on olemas reaalselt iga osaleja kontakt, kes seal seminaril kohal oli. 

Soovitan kõigil minna lisaks kohalikele koolitustele ka välismaale. Välismaal koolitustel käimine annab juurde väga palju uusi teadmisi, vaatenurki, motivatsiooni ja vajalikke kontakte. Tean, et paljud inimesed pelgavad esimest korda seda sammu ette võtta ja eriti veel üksi kuhugile minna, kuid arvan, et ilma aeg-ajalt mugavustsoonist välja minemata ei toimu ka märkimisväärset arengut. Usun, et  vahel ongi hea just üksi minna, sest siis ei ole sul kellegi peale toetuda ning oled juba seetõttu rohkem avatum. 

Enamik õpirändeid on kas täiesti tasuta või väikse omaosalusega, seega ei pea muretsema palju ka rahalise poole pealt*. Õpiränded on head võimalused, et saada juurde uusi kogemusi, kohata toredaid inimesi erinevatest kultuuridest ja saada tutvusi terveks eluks. Ole ka Sina uutele kogemustele avatud!

Koolitusel käis ja kogemust jagas Annika Peterson Sauga Avatud Noortekeskusest

*NB! Juhul, kui Teie õpirändes osalemist takistab midagi, mille osas saame ühiselt lahendusi otsida (sh omaosaluse määr), siis andke meile sellest teada.

Aasta 2020 parimatel koolitussündmustel saab silma peal hoida SIIN

Skip to toolbar