25 riigi noorsootöötajad tulid Eestisse valeinfoga võitlema

29.08.2019

Eile, 28. augustil, algas Tallinnas Erinevate Tubade Klubis SALTO Osaluse ja Info Keskuse korraldatav rahvusvaheline meedia- ja infokirjaoskuse projektilabor. Sündmuse eesmärk on algatada uusi noortele suunatud projekte näiteks küberkiusamise, internetiturvalisuse, propaganda, valeuudiste ja kriitilise mõtlemise teemadel.

Kolm päeva kestva projektilabori vältel esitletakse erinevate riikide edukaid projektinäiteid, töötatakse projektiideedega ning tehakse koostööd meediaekspertidega erinevatest riikidest. Kohapeal on ka Erasmus+ ja Euroopa Solidaarsuskorpuse mentorid, kes toetavad osalejaid projektide vormistamisel, et neist hiljem edukad projektitaotlused vormida. Osalejaid on nii Euroopast kui ka kaugemalt, näiteks Egiptusest, Indiast, Türgist, Bulgaariast, Moldovast, Azerbaidžaanist ja mujalt.

“Meedia- ja infokirjaoskus tähendab võimekust infot leida, hinnata ja kasutada. Lisaks sellele ka oskust ise sisu luua, kasutades erinevaid kanaleid ja vorme alates videost ja fotost lõpetades otsesuhtlusega,” rääkis SALTO Osaluse ja Info Keskuse koordinaator Meelika Hirmo.


“Mille põhjal me oma otsuseid teeme? Kas poliitreklaami või klikimagneti põhjal? Või usume seda kui meile lubatakse lihtsalt ja palju raha? Kas me usume vandenõuteooriaid? Kas me kontrollime allikaid? Kas teame, kuidas internetis ise targalt käituda või toetada noori, keda on internetis näiteks kiusatud või kes on sattunud seksuaalse väljapressimise ohvriks? Oskame me nendega õigesti raskeid teemasid käsitleda?” küsis Hirmo.

Üksprojekti koostööpartneritest on rahvusvahelise uudisteagentuuri Deutsche Welle akadeemia, mille eesmärk on toetada vaba ja professionaalse meedia arengut, sõnavabadust ning kvaliteetset meediaharidust. Eksperdina on teiste seas kaasatud ka Eesti Politsei esindaja, Balti ajakirjanikke ühendav organisatsioon, meediaeksperdid Tartu ja Tampere ülikoolidest.

Baltikumis käsitletakse meedia- ja kirjaoskust liiga ühekülgselt

Deutsche Welle akadeemia esindaja Evaldas Rupkus tõdes, et Baltikumis tegeletakse enamasti välisriigi propagandaga, kuid see on vaid väike osa meedia- ja infokirjaoskusest. “Kui me jätame teised vajalikud oskused ja teemad käsitlemata, tekib nõiaring, kus üldine vähene teadlikkus ei too soovitud tulemust. Võime küll teha projekte ja paljastada propagandat, aga kui inimesed ei tea, kuidas meedia töötab, on nad valeinfo suhtes ikkagi vastuvõtlikud.”

“On näha,  et meie piirkonnas on vähe süsteemset lähenemist ja koostööd. Töötatakse liiga palju  eraldi, kuid sarnaste teemadega. Täna alanud sündmusega püüame seda muuta. Teemad, mida peaksime rohkem käsitlema on näiteks radikaliseerumine ja ekstremism, aga teemadering on väga lai,” lisas Rupkus.

SALTO Osaluse ja Info Keskus on üks seitsmest üleeuroopalisest noortevaldkonna kompetentsikeskusest, mis toetab Euroopa Komisjoni, Erasmus+ riiklikke noorteagentuure ja teisi noorte osaluse valdkonnas tegutsevaid organisatsioone. SALTO Osaluse ja Info Keskuse põhieesmärk on noorte osaluse kvaliteedi tõstmine. Meedia- ja infokirjaoskus on alates 2018. aastast Sihtasutus Archimedes Noorteagentuuri all tööd alustanud keskuse üks fookusteemasid.

Lisainfo:
Meelika Hirmo
SALTO Osaluse ja Info Keskuse koordinaator
Tel: +372 504 1258
E-mail: meelika@salto-youth.net
https://www.salto-youth.net/rc/participation/

Fotode autor: Karin-Liis Tambaum

Skip to toolbar