Majandusfoorum noortele liidritele

01.10.2019

Igal aastal, septembri alguses, toimub Lõuna-Poolas Slovakkia piiri ääres nimekas majanduskonverents – Krynica Zdrój majandusfoorum, mida on nimetatud ka Kesk-Euroopa oma Davoseks (kuulus Šveitsi majanduskonverents). Kui Krynica Zdrój ettevõtmine leidis seekord aset juba 29. korda, siis 14 aastat tagasi kutsuti selle väikse vennana naaberlinnas Nowy Sączis ellu omaette majandusfoorum noortele liidritele – Economic Forum of Young Leaders (EFYL), mis küll vormiliselt iseseisva üritusena saab Krynica Zdrójst tänuväärset panust nii tõstatatud teemade kui ka rahvusvaheliste esinejate näol. Siinkirjutaja oli üks XIV EFYL-i osalejatest.

Teemadest ja lähenemistest rääkides – nii nagu Krynica Zdrój majandusfoorum ka ise on EFYL-gi eelkõige Poola ja Kesk-Euroopa vaatest lähtuv üritus. Tegelikult on see tore, sest, olgem ausad, väga palju me Kesk-Euroopa võtmedebattidest siinmail ei kuule. Kuid asjaolu, mida me ehk ei aima – tegelikkuses on vastassuunaline teadmatus isegi märksa suurem. Minu küsimus EFYL-i kõige põhjapoolsema osavõtjana Visegrádi grupi (ühendus, millesse kuuluvad Poola, Tšehhi, Slovakkia ja Ungari) tulevikule pühendatud paneeldiskussioonis – mida on kahel riikide blokil, Põhjamaade Nõukogul ja Visegrádi grupil, teineteiselt õppida? – tõi kaasa panelistide kohmetunud vaikuse. Noh, mingit koostööd võiks teha, arvas lõpuks üks esineja.

Kuigi EFYL-i riietusnõue (business attire) sarnaneb Krynica Zdrój isakonverentsiga, on tegu ikkagi noortele inimestele mõeldud üritusega, mis tähendab, et sisu peab ka seda peegeldama. Tavapärastele tõsistele plenaarsessioonidele, kus kõik osalejad koos ühes suures ruumis (teemadeks näiteks kolme mere initsiatiiv, küberjulgeolek, tehisintellekt jne), pakkusid vaheldust töötoad. Seal jaotuti väiksemateks gruppideks ning õpiti interaktiivsemal ja vahetumal viisil mingi huvitava teema kohta (näiteks diplomaatiline etikett, online-eneseturundus, sotsiaalne ettevõtlus, karjääri edendamine vabatahtliku töö kaudu jne). 

EFYL-i omaette formaat oli “kohv praktikuga”, kus sai tunnustatud tegijatega kohvitassi taga silmast silma arutada, mis toob elus edu üldiselt, mis antud valdkonnas; korjata kuhjaga inspiratsiooni, visiitkaarte ja ka häid raamatusoovitusi. Teiste hulgas olid praktikutena kohal edukad iduettevõtjad, Euroopa Solidaarsuskorpuse esindajad, Poola suurettevõte liidrikoolituse juht, mängude abil inimesi aktiveeriv koolitaja jne.

Teisalt on esinejatega vähemalt sama olulised ülejäänud osalejad, sest nemadki saavad sulle palju õpetada. Nii ongi ääretult innustav kohtuda ettevõtlike inimestega, kes on vaatamata noorele eale juba palju saavutanud või näitavad üles suurt õppimis- ja tegutsemispotentsiaali. Näiteks võib olla käsil juba mitmes karjäär – võtame ühe valgevene neiu, kes lõpetas vigastuse tõttu professionaalse tennisemängija elu (ta on, muide, pidanud matše ka mu väikses kodulinnas!), kuid alustas uut teed diplomaadina.

Kokkuvõtteks võib öelda, et EFYL-i näol oli tegu igati muljetavaldava ja arendava üritusega. Eks oma osa mängib ka juba enam kui kümneaastane korraldamiskogemus, mis aidanud paremini rõhke seada ja kortse välja triikida. Lisaks tugevale mitmekesisele programmile olid nii organiseerijad kui ka panustavad vabatahtlikud väga külalislahked. Õhtutundidel kanti hoolt meelelahutusliku poole eest. Näiteks korraldas Nowy Sączi linnavalitsus EFYL-i osalejatele vastuvõtu, kus astusid üles kohalikud muusikud ja rahvatantsijad.

Kirsina tordil avanes EFYL-i osalejatele võimalus viibida osaliselt kohal ka suurel Krynica Zdrój majandusfoorumil, valida seal paljude paralleelsessioonide seast endale kõige sobivamat ning kogeda melu ja õhustikku väga professionaalses võtmes. Hea oli aga tõdeda, et nooredki suudavad olla eeskujuks – kui Krynica Zdrójs trükitakse osalejate jaoks umbes 1000-leheküljeline programmiraamat, siis noored käituvad hoopis keskkonnasõbralikumalt ja sirvivad oma kava mobiiliäpis. 

Artikli autor: Aivar Joonik

Skip to toolbar