Isuäratav projekt Edinburghis

18.12.2019

Noorte koolitajad ja õpetajad kogunesid novembris viieks päevaks Edinburghis, Šotimaal seminarile, mille eesmärgiks oli anda meile esmane rahvusvahelise projekti kogemus ning motiveerida meid kirjutama projekte noortevahetusteks. Ja see neil õnnestus! 

Esimesel päeval jõudsid kohale koolitusel osalejad 14st Euroopa riigist ning kogunesid ühisele õhtusöögile teineteisega tutvumiseks. Kuna üheks õpirände eesmärgiks oli kontaktide loomine ja potentsiaalsete projektipartnerite otsimine, pidime igal söögikorral erinevate inimeste juures istuma ja rääkima.   

Järgnesid kolm tihedalt sisustatud koolitusepäeva, kus õppisime erinevate tegevuste kaudu üksteist tundma ning mõtlesime, milliseid takistusi võib ette tulla, kui on vaja jõuda erineva taustaga inimestega ühise eesmärgini. Inimesed olid toredad ning võtsid kõigest aktiivselt osa, pigem kujuneski väljakutseks liigne aktiivsus. Kuna õpetajad ja noorte koolitajad on harjunud igapäevaselt võtma juhirolli, siis korraga olid meil meeskonnas ainult juhid ning olukord kujunes humoorikaks. Olukorraga tuli kiiresti kohaneda ja rollid ümber jaotada, sest oli vaja aja peale ühiselt koolitajate ülesandeid lahendada. Kogu koolitus oli hea võimalus tundma õppida oma tugevusi ja nõrkusi ning arendada kannatlikkust ja sallivust. Loomulikult oli suureks boonuseks ka inglise keele praktika.

Teisipäeval toimus „Basaar“, kus iga osaleja valmistas ette oma organisatsiooni tutvustava plakati ning rääkis, millistest koostööpartneritest nad oleksid huvitatud ja millistes projektides nad võiksid koos osaleda . Peale selle nautisime traditsioonilisi sööke ja jooke, mille osalejad oma riigist kaasa tõid, näiteks erinevaid maiustusi, juustu, küpsiseid, vinnutatud vorste jne.  Neid oli nii palju, et jätkus õpirände lõpuni.  

Kolmapäeval harjutasime kultuuridevahelist kommunikatsiooni põnevate rollimängude abil, mis olid ühelt poolt väga naljakad, teisalt näitlikud ja mõtlemapanevad. Õhtupoolikul arutasime mitteformaalse õppe põhimõtteid ning kuidas seda kasutada töötades noortega. 

Neljapäev oli tõenäoliselt kõige informatiivsem päev – see algas loengu ja väikese teadmistekontrolliga Kahoot’is. Need olid pühendatud Erasmus+ projektide kirjutamisele ning koolitajad jagasid meiega oma kogemusi ja väärtuslikke nõuandeid. Päeva lõpus arutasime vahetusprojektide tähtsust ja kasu osalevate riikide jaoks, kuid oli ka mõningaid etteheiteid seoses sellega, kuidas erinevates riikides rahvusvahelisi projekte rahastatakse.        

Lisaks teadmiste ja oskuste arendamisele, sai ka super hästi süüa! Viie päeva jooksul polnud kordagi kõht tühi. Selle koha pealt oli üritus hästi korraldatud, meil oli kena hotell Edinburghi kesklinnas, teenindus oli super ja toit imemaitsev. Mitte millegi pärast ei pidanud muret tundma!

Oleme tänulikud projekti korraldajate ja koolitajatele sisuka õpirände eest ning teistele projekti osalejatele nende kogemuste jagamise eest. Nüüd on aeg saadud teadmisi rakendada uutes projektides.

 

Koolitusel osalesid Elina Pjatnova ja Irina Petrova

Skip to toolbar