Väljakutse: väitle noortega!

01.07.2021

Sel suvel kutsuvad noorsootöö ajakiri MIHUS ja Eesti Väitlusselts sind koos noortega väitlema!

Argumenteerimise, kriitilise mõtlemise ning eneseväljenduse oskused on tänapäeva maailmas hädavajalikud – tegemist on 21. sajandi oskustega, mis tagavad noorele edu kooli- ja tööelus ning aitavad noorel teha inforohkes ja polariseeritud maailmas teadlikke ja kaalutletud otsuseid. Mainitud oskuseid saab efektiivselt arendada väitlusmeetodi kaudu.

Selle suve väljakutse – väitle noortega! – on inspireeritud maikuu MIHUSe numbrist.

Osalemiseks:

  1. Leia koos noortega üks noori puudutav teema ja taanda see küsimusele jah või ei. Näiteks: “Kas 16-aastased peaksid saama osaleda riigikogu valimistel?”; “Kas liha söömine on ebamoraalne?”; “Kas ajateenistus peaks olema kohustuslik ka tüdrukutele?”
  2. Jaga noored suvaliselt (see tähendab ära võta arvesse nende tegelikku arvamust) kaheks – ühed jaatavad ning teised eitavad.
  3. Leppige koos kokku reeglid – kes, millal ja kui kaua räägib. Näiteks kõneletakse kordamööda ning igaühel on kokkulepitud aeg. Määrake reeglid vastavalt vajadustele ja võimalustele. Oluline on, et noortel oleks võimalik oma argumente esitada ja teise poole argumente ümber lükata – struktureeritult vaielda. Täpne formaat ei ole tähtis.
  4. Lase noortel veidi ette valmistada ning argumente mõelda.
  5. Väitle!

 

Jaga väljakutse kogemust MIHUSega kirjutades e-posti aadressile laura.valik@harno.ee. Soovi korral lisa kirjalikule kokkuvõttele ka väike videoklipp. Sotsiaalmeediasse pilte postitades lisa hashtage #väitlusselts või #argumendijõud.

Ühe hea argumendi mudeliga tutvu SIIN! Pikemalt saab argumenteerimisest ja väitlusest lugeda SIIT.

Viimaste PISA testide tulemusel suudab vaid iga seitsmes noor eristada fakti ja arvamust. Panusta koos meiega sellesse, et järgmised PISA testi tulemused näitavad noorte infotarbimise ja kriitilise mõtlemise kasvu!

Skip to toolbar